≡ Menu

Как да си изберем ламиниран паркет

Как да си изберем ламиниран паркет

На първо място, трябва да се реши за какво помещение ще избираме ламинат. Например паркетът които ще сложите в кухнята е по-податлив на износване и въздействие на влагата. За такива условия е подходящ ламинат от клас 23. За хола и детската изисквания е подходящ клас 22. За обществени помещения е подходящ клас 31-33.

ламиниран паркетЛаминираният под за разлика от паркета, се реди лесно, така че трябва да решите дали има смисъл да се прави такъв под за десетилетия? Или е подходящо да го променяте, така както променяте и интериора в помещенията. За да се ориентирате с триенето и класовете ще ви помогне таблицата по-долу.

За да поставите ламината към този или онзи клас, това се потвърждава от различни тестове. В съответствие с европейските стандарти EN 13329 (покритие за многослойни паркети, технически условия на експлоатация и методи на изпитания) всички ламинирани паркети са продукти от серия изпитания:
— устойчивост на износване
— устойчивост на продължително натоварване
— топлинно съпротивление (устойчивост към изгарянето на цигари)
— устойчивост на удари
— трайност при сцепление на слоевете
— устойчивост на светлина
— устойчивост на петна (от домакински почистващи продукти)
— устойчивост на приплъзване
— коефициент на отделяне на формалдехид
— водоустойчивост (големината и скоростта на подуване)
— антистатичност и др.
ламиниран паркет ценаЛаминат, които съответства на стандарта EN 13329 се маркира: номера на стандарта, в съответствие с изпитанията които са се провели, производителят, наименованията на продукцията, номера на партидата, класа от 21 до 33, размера на едната пластина в мм., количеството пластини в парчето и покритието за площ. Може да срещнете и допълнителни сведения.

Когато избирате ламинат първото нещо е да се определи видът на помещенията по интензивност на използването, а следователно и класа на подходящото покритие. Такава система за класификация е установена от европейските стандарти EN 685 (система на класификацията за еластичност и на пълното ламинирано покритие). Като използвате данните на EN 685, можете да изберете желания клас на покритие в зависимост от вида на стаята и на нивото за планираните натоварвания. Как да използвате таблицата?

Определете за какво помещение и какво натоварване ще ползвате ламинираното покритие. По-долу е показан класа. След изписването на класа, са някои от характеристиките, получени от изследвания и отговарящи на този клас. Избор на клас е само първа стъпка, има няколко важни параметри при избора на ламинат. За да имате реална представа за маркировката на класификацията, можете да видите образеца с техническите характеристики.
Износването на покритието се определя с помощта на шлифоването с колело със шкурка до появяването на първите признаци на увреждане Initial wear point (IP). Оценка се извършва на всеки 100 оборота на колелото и хартията се сменя след 200 оборота. От резултатите на няколко теста се изчислява средната стойност на IP тестовете и се поставя клас (AC1-AC5).

Коефициент на отделянето на формалдехида. Ако подовата настилка съдържа материали с формалдехид, то изпитанията се провеждат върху разпределението на формалдехид и от резултатите от теста, на ламината се възлага клас E1 или E2. Ако компонентите използвани в материалите не съдържат формалдехид, клас не се назначава или поставя клас E1 без тестване.

Клас съставен метод — мг / куб. м. въздух Газо-аналитичен метод — мг / кв. м. ч
Е1 до 0, 124 до 3,5 включително
Е2 до 0, 124 от 3,5 до 8 включително

Освен обозначението на класа на ламината на опаковката има и други обозначения. Пример за такива знаци ще видите в таблицата.

12345678910

Следваща »

« Предишна

error: Content is protected !!