≡ Menu

Циклене на паркет

Циклене на паркета

цикленеПреди всичко трябва да преценим дали паркета ни има нужда от циклене? Ако паркетът не е закрепен добре, или има много големи процепи, то най-доброто решение може да бъде замяната на паркета. Разбира се, най-добре е да поканим специалист за съвет. Ако настилката е подходяща за циклене, първо трябва да свалим первазите, след това трябва да се премахнат пироните и болтовете, защото те могат да се счупят лентите на шлифовъчната машина.
Особености при цикленето.
Ако паркетът е стар и не е равен, не е добре да се изравняват тези неравности, тъй като от паркета може да не остане нищо. В този случай, по-добре е да го изциклите с барабанна машина, която ще премахне лака и ще изреже издатината без да прекалява. Броят на минаванията, ще зависи от дебелината на настилката.
В местата, където лакът е изтъркан, паркета започва да потъмнява. Това почерняване прониква дълбоко в дървото толкова дълбоко, че в началото е трудно да се определи. Затова след цикленето и лакирането, тези места ще са по-тъмни от останалата част на паркета. Използването на непрозрачни лакове на водна основа ще омекотят контраста. Някои дървесини, особено екзотичните имат свои собствени особености при шлифоването, които трябва да бъдат взети под внимание.
Етапи на циклене и шлифоване на паркета
Шлифовката се прави на няколко етапа с зърнеста шкурка 40, 60, 80, 100, 120. Стойностите на зърната може да варира в зависимост от степента на пода. Първият етап е (груба) шлифовка, уеднаквява повърхността или премахва стария лак, на втория етап (средната) шлифовка, премахва следите от грубата шлифовка, а третият етап е шлайфане с три дискова шлифовъчна машина (ТРИО). В ъглите и труднодостъпни места, се използва машина за ъгли (Flip). Ако перваза не е демонтиран, то тогава цикленето по ъглите се провежда ръчно. Важното е машината да може да събира праха, защото в противен случай ще има прах по стените и дори на тавана. Използването на професионални машини осигуряват висококачествено шлифоване на големи площи без прах и за по-кратко време.
шпакловка За запечатване на пукнатини се прилага шпакловъчна паста. Тя може да бъде готова или да бъде избрана по цвят, или със специална комбинация от водна основа, която трябва да се смесва с чиста шлифована прах до получаването на шпакловка. Замазката от паста се разнася равномерно по цялата повърхност на пода в един слой. Пастата изсъхва в продължение на 30-60 минути (в зависимост от марката на пастата, на влажноста и температурата в помещението). Ако е необходимо, може да се приложи и втори слой. След изсушаване на пастата, повърхността се обработва с шлифовъчна хартия № 100. А след това с хартия № 120. На пода не трябва да има следи от шпакловъчната паста. Препоръчваме ви да използвате паста, грунд и бои от един и същ производител.

error: Content is protected !!