≡ Menu

Поддръжка на паркет

Поддръжка на паркета

md2За да се наслаждавате и използвате по-дълго време паркета, разбира се от голямо значение е неговата поддръжка. В наши дни за да се предпази от износване паркета се използват лакове и масла с UV фактори.

При паркети с лаково покритие се третира с импрегниращ препарат, които да намали попиването на вода от материала, след като по-късно се третира с влажна палка.

След полирането е добре да не се стъпва върху паркета поне 10 часа. Добре е в началото паркета да няма особено тежки предмети и да не се покрива веднага с килими, нека си отдъхне и попие всички лакове и препарати и след това си постелете. Можете да използвате спокойно прахосмукачка, а относно «водното» почистване използвайте препарати подходящи за третиране на дървени настилки. Естествено използвайте влажна, а не мокра палка.

Ако имате по-големи замърсявания може да използвате и по-силни препарати, но пак да са съобразени с дървените настилки. Също така можете да правите профилактика с такъв препарат поне на една година. Като след основното почистване е добре да се полира повторно паркета, дори и при паркети с маслено покритие изискванията са подобни. Има препарати на основата на различни масла и вакси с лек мирис, които не дразнят кожата.

Поддръжката с тези препарати зависи от натоварването на паркета и ако е в домашни условия може да се проведе веднъж годишно, а за обществени места на шест месеца. С тях паркета се полира и осигурява защита на дървесината, като освежава самия паркет. Ако имате драскотини и петна можете да ги отстраните лесно с шкурка № 120, а след това изгладете с № 320, така следите от грубата шкурка ще изчезнат.

Изчистете от праха и полирайте с препарат. Някои препоръчват и залепване на предпазни филцове, за да се омекоти триенето от краката на мебелите.

error: Content is protected !!