≡ Menu

Монтаж на первази

Монтаж на первази

Мислите си, че ремонтът е завършен и са останали само первазите? Това е малък детайл, но именно той ще завърши ремонтът и ще дадат резултата, към който сте се стремили. Това е проста работа, но первазът трябва да прилепне както към пода, така и към стените.

Монтаж на первази

Первазите могат да бъдат:

  1. От дървен материал — дъб, махагон, бор и лиственица и др.
  2. Фурнирният перваз се състои от основен перваз, фурнир и лепило. Най-добрият материал за основата е дървото. За первазите използват видове ценни дървета като дъб или бук. Допуска се използването и на первази с така наречения челно снаден фурнир, при който краищата се снаждат помежду си на зиг-заг.
  3. Ламинираният перваз — се състои от носеща основа (МДФ), лепило и ламинат.
  4. Много хора използват вече ламиниран паркет и затова компаниите са създали ламинирани первази. В началото са се произвеждали само три цвята от бук, дъб и клен. Сега изборът на цветовата гама нарасна до синьо, зелено и т. н. , декор от «мрамор», «камък» и др.

первазПервазите имат и декоративна функция и поради това те нямат нужда от устойчивост и износване. Но ламината трябва да е стабилен и силен.
Може да се наложи и да използвате и паркет, които да е гъвкав. Това се изисква, когато тръбите за отоплението минават през пода. Сега много популярен е перваз с канал за проводници. Този тип перваз е с правоъгълна форма, въпреки че стандартната форма е триъгълник. Голямо търсене са форми с височина 40-60 мм. При закупуване на первазите вземете повече, тъй като при следващата покупка те може да са от друга партида и да не са напълно еднакви.
За да се закрепят дървените первази използвайте дървени тапи, които се забиват в дупката на стената с пирони, с дължина 70-80 мм. Разстоянието между пироните трябва да бъде 60-70 см и от ръба на перваза 10-20 мм. За да прикрепите перваза в ъглите на стаята, трябва да се изрежат под ъгъл от 45 градуса.

Следваща »

« Предишна

error: Content is protected !!