≡ Menu

Слоен паркет

Слойно покритие на пода

слоен паркет ламинатНа пазара съществуват четири вида естествени дървени покрития:
— слоен паркет (ламинат)
— многослойни паркети
— масивни паркети
— паркет от дървени части

Всяко ниво се прави от определени материали и изпълнява определена специална функция. И въпреки че броят на нивата и материалите могат да се различават по същество много-слойността от към дизайна ще остане непроменена.

  1. В началото е защитният слой който представлява пласт с високо съдържание на меламин или акрил с различни добавки. Тази част от покритието се явява композиция от един или много слоеве. Основната функция е да защитава декоративното ниво от външни влияния. Нивото предоставя тази трайност на пластовете, като подсигурява това с помощта на абразивната стабилност, лекото съпротивление, механична и термична стабилност. Това ниво на практика прави слоестия паркет, издръжлив на удари и на краката на тежки мебели, както и изгарянето от цигари.
  2. Декоративното ниво особено обработеното и импрегнираната хартия или фолио от мебели, имитиращо гората или други материали, като диамант, пясък, бели камъни, графит, ръждив желязо, както и много други неща. Декоративното ниво е устойчиво на ултравиолетовите лъчения. За да се повишат защитните свойства на хартията между базата и нивото на прозрачните кристали, симетрично са концентрирани частици алуминиев диоксид.
  3. За основа се използва главно дървесновлакнести плочи, а също и ПДЧ (но много по-рядко). Дървесновлакнестите плочи може да се използват с различна плътност — HDF или MDF. HDF — е плоча с висока плътност (1050 кг / кубичен метър), а MDF — е плоча със средна плътност (около 800 кг / кубически метър). Главните качества на дървесновлакнестите пластини са дълготрайност, твърдост, постоянство на геометрическите параметри и способността да се съпротивлява на влажността. Плътността на основата значително влияе на техническите характеристики на ламината. Дебелина на основата — от 6,2 до 10 мм.
  4. Стабилизация на нивото (дебелина от 0,1 до 0 8 мм) представлява импрегнирана с меламин или парафин хартия. Долният слой се справя с проникването на влагата в ламината и стабилизира работната повърхност, като се адаптира към промените на климата в закрити помещения.
  5. Като допълнително ниво е укрепващото покритие (някои видове крафт хартия), който е разположен между декоративния слой и основата. Укрепващото ниво е поставено с цел увеличаване на твърдостта на основата и това увеличава удароустойчивоста на ламината. Това ниво също така предава допълнителна твърдост на ръбовете на слоестия панел.
  6. Към структурата на слоестия панел може да се присъедини и звукоизолиращия слой, фиксиран от долната страна на панела.

Слойно покритие Класифициране на износоустойчивостта на слойните покрития.

Качеството на ламината се определя от класа на износоустойчивост. Оценката на материала се извършва от Асоциация на Европейските производители на ламиниран паркет (EPLF), който включва 19 страни производители, потвърдили през 1999 г. европейски стандарти за ламинат. Всеки тип настилка преминава 18 различни теста, като изхабяване, чупливост, звукоизолация, твърдост, устойчивост на захабяване, устойчивост на светлина и др.. Според резултатите от тестовете на ламината се присвоява съответния клас, който определя условията на експлоатация. В момента има общо шест групи, но съвременните производители най-вече предлагат материали от три класа — 31, 32, 33, които се прилагат в реалния живот, и в търговските условия.
Необходимо е да се отбележи, че днес разликата между ламинат за домашно ползване и този за търговски цели е силно размита. Много хора купуват ламинат за дома клас 32-33 а би трябвало да е от клас — 21 и 22.Също така клас 23 се среща изключително рядко. Класовете от 21 до 23 са за домашно използване, а от 31 до 33 за обществено.
Параметри за оценка на ламинираното покритие са твърдостта, износоустойчивостта, издръжливост на механични въздействия, устойчивост на химикали, домакински продукти и хранителни продукти, издръжливост на топлина и на влажност. На базата на съвкупността от тези характеристики можем да отнесем ламината към една или друга група. Най-важното за потребителите е износоустойчивостта към изтриване. Това се определя от Табер-теста (taber — test) — тест за абразивна резистентност. Изразява се в брой на завъртанията, които извършва специален кръг с шкурка преди да бъдат забелязани първите признаци на увреждане на покритието. Този показател се нарича IP(начален етап). В зависимост от броя на оборотите, на които е устояло покритието му се присвоява клас износоустойчивост: AC1; AC 2; AC 3; AC 4 или АС 5.
Фактор на износване. 900, 1800, 2500, 2500, 4000 и 6500
Много елитни видове ламиниран паркет в зависимост от характеристиките са значително над 33 категории. Някои производители в случая, обявяват в спомагателна програма за подпомагане продукцията на така наречения 34 клас (Alloc, Pergo), въпреки че в класификацията 13329, не съществуват.

Comments on this entry are closed.

error: Content is protected !!