≡ Menu

Масивен паркет

Масивен паркет

Видове паркет според материала от който е изработен

видове масивен паркетПаркетът се води като вечна подова настилка, която може да се рециклира и възстановява. Освен това е добър изолатор, защото се изработват от различни видове дървесина, лесно се поддържа. Много от тях са устойчиви и издържат на по-голяма влага без да се деформират. Едни от най-срещаните у нас паркети са направени от масивна дървесина: дъб, бук, ясен, череша, акация, габър и орех. Дюшамето по принцип се изработва от чам, но се среща и от дъб.

В нашата страна се срещат доста видове дъб: цер, благун, зимен дъб, летен дъб, и други. Самата дървесина на дъба е съставена от беловина и ядро. Ядрото е оцветено в тъмнокафяво, дървесината е кръгло пореста, сърцевидните лъчи са широки и се забелязват в разрезите по напречната посока. Дървесината от дъб има голяма трайност, поради съдържанието на дъбилните вещества в нея, изсъхва и набъбва умерено.

масивен паркет видовеБукът има най-голямо разпространение, като дървесината му е червеникаво бяла. В сурово състояние съдържа голямо количество протоплазма и клетъчен сок, така живее дълго след отсичането й, но след това се изкривява, пука и лесно загнива, затова се е смятала за некачествена. Но сега след като се е въвело попарването, тя се води като една от най-ценните дървесини и широко се използва. След попарването, дървесината придобива хубав червен цвят, не се пука, свива и измята. След обработката много лесно се боядисва, полира и байцва.

У нас се срещат три вида ясен: обикновен (планински), мъждрян и полски (лонгозки). Ядрото му се образува след 50 годишна възраст и обикновено има жълтеникаво- бял и червеникаво- бял цвят. Поради голямата си яркост, твърдост и еластичност, той намира широко разпространение у нас.

Орехът се среща почти навсякъде у нас. Той има ядро и беловина, ядрото е с матово-кафяв до червеникавокафяв цвят, а беловината има сиво-бял до сиво-кремав цвят. Дървесината от орех е много ценена, тя се цепи лесно, твърда е, огъва се и се свива умерено добре, също лесно се изглажда, байцва и полира.

Има трислоен паркет, който се изработва от три слоя дървесина, като повърхностния пласт е с дебелина от 2, 5 до 5, 00мм и е от масивна ценна дървесина. Понякога се използват освен български видове и ” екзотични” дървесини. Средният пласт е от иглолистна напречно разположена на другите дървесина, така паркетите са защитени от измятане и не си променят размерите.

Comments on this entry are closed.

Следваща »

« Предишна

error: Content is protected !!