≡ Menu

Екзотичен паркет

Екзотичен паркет

Какво представлява екзотичният паркет? Той е устойчив на влага, твърд е, дълготраен и има устойчивост на гниене и термити. При него се използват дървета като бамбук, жатоба, ипе (бразилски орех), кумару (бразилски тик), мербо, палисандър, сукупира, тик и тигрово дърво.

Екзотичен паркетБамбукът се среща предимно в Азия и е светло жълт на цвят, изключително устойчив на влага и така направените паркети от тази дървесина не променят формата си.

Жатоба (Бразилска череша) се среща в южно Мексико, Бразилия, Боливия и Перу. Тя има червеникав цвят и е много твърда, притежава дълготрайност.

Ипе (Бразилски орех) се среща в Бразилия, на цвят варира от маслено кафяво до черно, като може да има по-светли или по-тъмни ленти. Има лек блясък и маслен вид, притежава твърдост, здравина, плътност и дълготрайност. Подходящ за подови настилки устойчиви на наранявания.

Кумару (Бразилски тик) се среща в Централна и Северна Америка, на цвят беловината му е подобна на сърцевината, която е от жълто кафяво до наситено кафяво. Той е много устойчив на гниене и насекоми.

Мербо се среща в Индо-Малайския регион, Филипините, Индонезия, Австралия и някои тихоокеански острови. При отрязване сърцевината му е жълтеникава до оранжево кафяво, а после потъмнява до кафяво и черно. Той е един от най-твърдите материали.

Палисандърът се среща в Южна и Централна Америка, има тъмно кафяв до виолетов цвят с черни ивици. Той също е твърд и плътен материал.

Сукупирата се среща в Бразилия. Беловината му е бяла или жълтеникава до кремаво, а сърцевината е тъмно кафява до червеникаво кафява със по-светли ивици. Това дърво е устойчиво на гниене, влага, гъбички и термити.

Тигровото дърво се среща в Латинска Америка, Бразилия, Парагвай и Урогвай. Неговата сърцевина е червеникаво кафява до златисто кафяв, а беловината му е кафяво бяла до сиво. Устойчиво е на насекоми.

Тик се среща в Индонезия. На цвят сърцевината му е тъмно кафяво до златисто жълто с шоколадови ивици, а беловината му е от бяло до бледо жълто. Устойчиво е на гниене и термити.

Comments on this entry are closed.

Следваща »

« Предишна

error: Content is protected !!