≡ Menu

Дъбов паркет

Дъбов паркет

Дъбов паркет За да си изберете паркет, обикновено гледате цвета и дървесната структура. Тук се сблъскваме с  голямото разнообразие на дърветата: ясен, бук, орех, бреза, бамбук и др., но първенството в този  списък трябва да отдадете на дъба.

Паркетът от дъб не е загубил актуалността си, благодарение на твърдостта и невероятна си текстура. Дъбовото дърво е устойчиво на гниене, умерено «диша», не е капризно и е достъпно като цена.

Ядрото му е жълто-кафяво и тъмно кафяво. Беловината е тясна и светло жълта. Възрастните дървета имат нюанси от светло кафяв до жълтеникаво-кафяв цвят. Сърцевидните лъчи са широки, видими във всички разрези. Годишните кръгове са ясно видими в напречното сечение. Дървесината е твърда, силна, трайна, има красива текстура и цвят, устойчив на гниене. С течение на времето дъбът малко потъмнява. При ускорено сушене дървото е склонно да се пропука.

Съвременният дъбов паркет, предлага широка гама от текстура и цветове — от класическия светло жълт до розово и черно. А лак който е нанесен на тънък слой отгоре, предпазва настилката от повреди и запазва естествения цвят и текстурата на естествения дъб.

През последните години голяма популярност е белият паркет. Този цвят се постига чрез специална обработка с бяло масло. Повърхността става лека и стилна, като същевременно съхранява непрозрачността и текстурата на дървото. Избеленият дъб като вид паркет, прави интериора светъл и ярък. Бял паркет има не само от дъб, но и от ясен и бук. С тонизиращо масло може да бъдат получени и други нюанси. В сравнение с лака, такава обработка е по-благоприятна за околната среда, обновяването на паркета не изисква шлифоване, а само обработка със специални съставки.

дъбов паркет 18мм«Опушен» дъб се получава чрез използване на топлинна обработка — цветът става златисто-кафяв, много топъл и богат. В допълнение, се подобряват и други характеристики — твърдост и износоустойчивост. Тази настилка с времето не потъмнява, а изсветлява, за разлика от другите разновидности. Освен дъба, такава термообработка се извършва и при ясен, бук и бреза.

При някои производители може да се срещне и разновидност, като парен дъб. Тази обработка не влияе съществено върху външния вид, но значително подобрява другите характеристики. Основно това се използва при паркета от бук.

С интересен цвят може да се похвали опушеният дъб. Този паркет се получава в резултат на комплекс от обработка в камери с високо налягане, има много тъмен цвят и много прилича на скъп паркет от екзотична дървесина венге на значително по-ниска стойност. Механичните характеристики при дадената обработка също се подобряват.

Освен цветовата гама външният вид зависи от вида и структурата на дърво. Най-добрият паркет е с изключителни радиални нарези, без дефекти, с много равна и монотонна структура. Натуралният паркет е с тангенциални и радиални нарези, с вълнообразни влакна, без беловина и повреди.

Markant — паркет първа категория, с радиални и тангенциални разрези, като има участъци от сърцевината с резки преходи на цвета, може да бъдат възли, беловина и пукнатини липсват и изглежда много естествено.

Рустик — паркет първа категория при него се допускат чепове, беловина, пукнатини, не се отнася за повърхността, а също и малки механични дефекти.

Comments on this entry are closed.

Следваща »

« Предишна

error: Content is protected !!