≡ Menu

Буков паркет

Буков паркет

Буков паркетПроизходът на бука идва от Европа, най-вече от Франция. В България се срещат предимно два вида бук: обикновен бук и източен бук. Той достига на височина до 30м., но се случва да стигне и до 50м., диаметъра му е около 1м. Цветът му е червеникаво бял.

Обикновено няма ядро, но често се образува лъжливо ядро с тъмно червено кафяв цвят, сърцевините  лъчи са широко и ясно ограничени.

Сърцевидните му лъчи които заемат 30% от обема му улесняват цепенето му по радиалната посока. Материалът от бук не издържа много но сурови климатични условия и ако не се съхранява правилно ( във влажни помещения) може да бъде нападнат от гъбни вредители и да загние. След въвеждането на пропарването, тази дървесина е една от най-ценните, защото има вид на износен артикул, което е модерно в момента. Така той добива хубав светло червен цвят, не се пука, свива и измята.
Паркетът от бук притежава хубав светъл цвят и равномерна текстура, освен това лесно се байцва, полира и боядисва. Обработката му е лесна и има високи механични свойства, но е с малка трайност, след импрегнацията издържа около 30 години.
Ако сте решили да правите кабинет или някое друго творческо помещение, при което да има свежест и уют, то обезателно ви препоръчваме да използвате паркет от бук.
При буковия паркет съществува първо и второ качество, но някои фирми го делят на повече. От особено значение е и когато се монтира паркетът, той трябва да е здраво прилепнал към основата, а замазката, върху която ще се постави да е с влажност около 9%.

Comments on this entry are closed.

Следваща »

« Предишна

error: Content is protected !!